Hvis ikke, så bare rolig. Med en DEYE hybrid-inverter, så er du godt på vej
I dette indlæg tager vi dig igennem, hvad du kan gøre i et nødstilfælde, og hvordan du forbereder dig til hurtigt at køre dit hus eller essentielle ting som køl/frys videre i tilfælde af længerevarende nedbrud på det kollektive net.
Vi gennemgår tre muligheder for at køre ø-drift med din Deye inverter og batteri. Batteri er et krav for stabil ø-drift, ellers vil du kun kunne drive enheder med lavt strømforbrug og kun når solen skinner.
Inden vi gennemgår løsningerne, vil vi kort tale om hvilke input/output porte Deye SG04LP3 Hybrid inverteren har:
GRID – som traditionelt er forbundet parallelt til det offentlige net.
LOAD – en backup port der altid leverer strøm, også ved nedbrud af det offentlige net. Denne port danner sit eget net og må således IKKE forbindes direkte til huset, såfremt dette samtidig er forbundet til det offentlige net. Mere om det i nedenstående.
GEN – I sin standardkonfiguration en input port tiltænkt generator, som navnet også antyder, men kan konfigureres til både at modtage AC strøm fra mikroinverter/anden almindelig grid tied inverter , eller som endnu en output port i den konfiguration der hedder “smartload”, mere om det i nedenstående.
1. Den forkromede løsning
Den “rigtige” løsning til at køre automatisk ø-drift med dit Deye hybrid anlæg er at få installeret en ATS og koble både GRID port og LOAD port til denne. ATS står for Automatic Transfer Switch og gør præcis hvad navnet indikerer, den skifter automatisk fra et input til et andet i tilfælde af en hændelse. I dette tilfælde er hændelsen, at det offentlige net går ned. Den vil automatisk skifte fra Deye inverterens GRID port til LOAD porten, som kan drive huset videre og skiftet tager kun 4 millisekunder, hvilket er hurtigt nok til at holde PC’er, TV osv. kørende uden udfald. ATS’en skifter som udgangspunkt selv tilbage til GRID når dette igen er kørende.
Fordelen ved dette setup er naturligvis at alt kører automatisk og du skal ikke selv tænkte på noget i forbindelse med udfald, samt at der ikke vil være udfald på strømmen til huset hvis inverter har brug for genstart, opdatering eller arbejde med denne.
Ulempen er et lidt mere komplekst setup, og lidt større udgifter. En god ATS koster omkring 1.200kr. Ekstra sikring på backup siden med endnu et sæt RCD og automatsikring eller kombirelæ(RCBO).
Du kan også få en billigere “manuel transfer switch”, men skal så selv dreje knappen på enheden for at skifte fra GRID til LOAD.
2. Den gangbare løsning
Man kan godt lave en løsning, hvor hele huset kan køre videre i tilfælde af udfald på den offentlige forsyning, også uden brug af ATS, men det kræver, at man kabler de kritiske dele af huset (evt. hele huset) på inverterens LOAD port.
Fordelen er, at det ikke kræver noget ekstra udstyr, og man kan selv vælge om det kun er kritiske enheder der skal kunne køre videre ved udfald, eller om det er hele huset. Det kan dog kræve en omkabling af din tavle samt et sæt RCD+automat sikring eller en RCBO mere, så du opnår samme sikring på både GRID og LOAD port.
Ulempen er, at hvis der skal arbejdes med inverteren, eller denne går i stykker, så vil der ikke være strøm til de enheder der er tilsluttet LOAD porten.
3. Nødløsningen
I det tilfælde, at vi står overfor en krise, så kan du fysisk slukke din hoved RCD (HPFI i gamle dage), således din eltavle er fysisk frakoblet den offentlige forsyning og manuelt flytte AC kabel fra din GRID port på inverteren til LOAD porten. GEN og LOAD sidder “ovenpå” hinanden og LOAD porten er den tættest på dig når du står foran inverteren.
Vi vil gerne understrege, at det som udgangspunkt ikke er lovligt at udføre selv, da kun fagpersoner må arbejde med AC siden af en el-installation, så ovenstående er kun i absolut nødstilfælde.
Derudover vil vi anbefale, at du køber enten en spændingstester eller et multimeter og lærer at bruge udstyret, således det står dig klart hvordan du skal bruge det, hvis du pludselig finder dig selv i den beskrevne nødsituation.
Når du har indkøbt spændingstester eller multimeter, så slukker du alt i dit hus og går ud og slukker for din hoved RCD, derefter måler du på hus siden, på alle sikringer og eventuelle undertavler og bekræfter at der ikke er strøm til huset, nu hvor den primære RCD er slukket.
Oplever du alligevel, at der er strøm i huset, hvor det ikke skulle være meningen, så skal du have en elektriker ud og gennemgå din installation. Har du flere tavler så sæt dig ind i hvilke RCD’er der skal slukkes, for at du er koblet fysisk fra den offentlige forsyning.
Det er absolut kritisk at du ikke sender strøm retur i nettet.
En ting er, at din inverter formentlig ikke vil kunne opretholde spændingen, da de øvrige huse der er forbundet til samme transformer også vil begynde at trække strøm, og hvis den endelig kan, så vil dit batteri løbe tør hurtigt.
Gør dig selv den tjeneste og udskriv vejledningen til nødløsningen og smid den i en plastlomme, så du har den på papir og gem den ved inverteren, så hvis du en dag står og skulle få brug for det, så har du den ved hånden.
Noter til ovenstående:
- For en 12kW inverter kan du max trække 12kW peak (24kW i 10 sekunder i en ø-drift situation).
- Har du en 12kW inverter med et 10kWh batteri, så gør de anbefalede grænser for batteri effekt at du max kan trække 5kW fra batteri, så hvis du ønsker at trække højere effekt end det, så skal du undersøge hvad batteriet max kan klare eller tilføje mere batterikapaitet.
- Som udgangspunkt er fuld afladning af et batteri aldrig en god idé. Anbefalet bruger man kun 85-90% af batteriets fulde kapacitet i en fuld cyklus, hvorfor du på et 10kWh batteri kun får effektivt 80-85% af kapaciteten konverteret til strøm pga. førnævnte anbefaling og tab i konvertering.
- Har du brug for at drive et 1kW load i 24 timer, så har du brug for minimum 3x 10kWh batterier hvis der ingen sol er.
- Deye inverteren har mulighed for en flerhed af konfiguration med dens AC input/output porte. GEN porten kan f.eks konfigureres til at modtage strøm fra en generator, med automatisk tænding af generator via relæ ud fra hvis batteriet er ved at være tomt.
GEN porten kan også konfigureres til at være en output port i det mode der hedder “Smartload”. Her kan mindre vigtige ting blive sat på, som automatisk slukker når batteri når et vist niveau.
GRID porten kan konfigureres til at være generator port, således man kan bruge den som input port til at lade batteri/drive forbrug på LOAD og GEN port(i smartload konfiguration).
Andreas Thomsen
Hej jeg har en 12kw Deye med 8,8 batteri, 9,4 kw celler. Herfra gruppekøb.
Jeg tænker om man kunne sætte et cee stik på load porten, som en backup mulighed? Det er kun til nødstilfælde og så er det ok for mig at skulle trække et par forlængerledninger til det mest nødvendige.
Gir det mening? Og i så fald hvordan rent praktisk skulle det gribes an? Der er vel noget at tage højde for feks peaker solceller skal der måske sidde noget mellem inverter og cee?
Håber spørgsmålet gir mening og vil gerne høre jeres input 🙂
Venlig hilsen Andreas
Casper
Du kan godt trække fra load porten, og hvis solcellerne potentielt kunne lave mere strøm end det load port og batterier tilsammen kan bruge (når den ikke kan eksporterer til elnettet, som under en strømafbrydelse), så vil den bare trække mindre fra solcellerne.
Man kan også vælge altid at bruge strøm fra load porten til hele huset, men hvis man kun har en inverter, er du begrænset til et forbrug på 12KW, og din hvis din inverter går i stykker, mister du strømmen i huset.