Jeg har længe gerne ville have en mølle til at lave noget strøm i vinterperioden hvor solcellerne giver meget lidt, men lad os lige se lidt på tallene.
Hvad koster en vindmølle?
Jeg har lige set billeder af en nyopsat 10kW Gaia vindmølle. Ejeren lavede selv 35 ton fundament til den, og prisen blev ca. 600.000 kr derudover.
Det er jo ikke os alle der har plads til en vindmølle, men lad os lave sammenligningen alligevel.
Hvor meget kan en vindmølle producere?
Han har fået af vide den laver 15.000kWh om året, men det er nok lidt konservativ sat, så lad os give vindmøllen lidt kredit og regne med at den producerer 30.000kWh om året.
Hvis vi antager at du i gennemsnit spare 1 kr. per kwh, ja så er vi ude i en tilbagebetalingstid på 20 år.
Det blæser ikke hele tiden, men om vinteren er det nok ikke helt skævt at regne med at vi er i plus i forhold til forbrug ca. 50% af tiden, så vi har stadig brug for batterier til 24 timer uanset om vi vælger sol eller vind.
I dette eksempel er det en der bruger rigtig meget strøm, lad os sige 30.000 kWh om året (Elbil, varmepumpe o.s.v.) så der er brug for 80 kWh batterier pris ca. 160.000 kr
Hvad med solceller, til sammenligning?
Lad os, her i vores tankeeksperiment, bruge lige så mange penge på solceller, som vi brugte på vindmøllen, og da 1 Wp koster ca. 3 kr ender vi med at have 200 kWp.
Jeg ved godt der ikke er mange der har plads til 900m² solceller, men lad os lige glemme den udfordring.
Vi har en årsproduktion på ca. 200.000 kWh altså 170.000 kWh mere end vi havde brug for selv, så hvis vi antager at vi kan sælge det for 50 øre/kWh i gennemsnit, er der her en årlig indtægt på 85.000kr.
Hvad med de mørke måneder?
Så kommer vi til de mørke måneder om vinteren, der hvor vindmøller jo generelt klare sig bedst, men vores anlæg er jo vildt overdimensioneret til vores forbrug, så lad os tage en gråvejrsdag om vinteren med kun 6 timers lys.
På sådan en dag skal vi kun regne med at få 10% af mærkeeffekten ud af solcellerne, og naturligvis kun i de timer der er dag, så det giver 20kW i 6 timer samlet 120 kWh.
Det er altså mere end rigeligt til at fylde vores 80 kWh store batteri, så vi kan med stor sandsynlighed dække egetforbruget 100%, hvor vi med vindmøllen kommer til at mangle i længere perioder uden vind.
Vi tager lige tilbagebetalingstiden for solcellerne med her:
600.000/(30.000+85.000) = 5 år
Konklussion
Det hele er meget ca. og det tjener mest til at sammenligne sol og vind løsningen, bland andet har vi jo slet ikke medregnet fordelen ved at have batterierne, eller omkostninger til opsætning af solceller.
Lige for at lave en fair general sammenligning mellem sol og vind, ja så er jeg blevet tilbudt en brugt vindmølle til 12.000.000 kr der laver 4.500.000 kWh om året, og med de samme antagelser som tidligere er vi her nede på en tilbagebetalingstid på 5,4 år.
Men der er nok endnu færre der har plads til en 2,3MW mølle i baghaven 🙂
Skriv en kommentar